Hoppa över navigation

För några dagar sedan uppmärksammade vi att en del av naturfotografen Terje Hellesøs bilder blivit ifrågasatta. Det handlade framför allt om bilder på lodjur. Vi tittade på bilderna och läste en del av diskussionerna. Det hade gått så långt att man ville att Terje skulle lämna in originalfoton för att bevisa att han inte manipulerat bilderna. Även kring detta seglade en diskussion upp. Hur långt ska man som fotograf behöva gå?

Dessvärre visade det sig att Terje faktiskt hade manipulerat bilderna. Och det var inte dåligt heller. Uppgifter låter göra gällande att han laddat ner bilder från Internet (om detta stämmer skulle det kunna innebära att han faktiskt stulit bilder) och att han därefter skulle använt Photoshop för att montera bl a ett lodjur från en sådan nedladdad bild i en landskapsbild som han själv tagit.

I våra diskussioner här hemma tycker vi detta förfarande närmast är att jämställa med dopning. För det handlar om fusk. Inte det faktum att han använt Photoshop utan det faktum att han faktiskt under falska premisser påstått att en bild är något annat än vad den faktiskt är. Det hela är oerhört tråkigt för honom själv, för hans närmaste men också för alla seriösa fotografer som nu riskerar att bli misstänkliggjorda så fort en exceptionell bild publiceras.

Idag är det söndag – Fotosöndag. Massor av fotografer oavsett nivå är med och har tagit var sin bild för att delta. Det är ingen tävling utan bara en trevlig liten utmaning där man ska tolka veckans tema. Bland medlemmarna i Fotosöndag har frågan om bildmanipulation diskuterats för en tid sedan. Långt före Terje-historien. En del använder Photoshop, andra använder Lightroom, en del använder filter i iPhonen och en del lägger ut bilderna oredigerade. Hur man än gör så är det ok.

Vi själva använder Lightroom. Veckans tema är ”kaos” och vi valde den frustrerade (f.d.?) rockstjärnan som slår sönder sin gitarr medan hela hans inre är ett kaos. Så här såg vår bild ut före och efter bildbehandlingen:

Original, före bildbehandling

Färdig bild, efter bildbehandling

Och om Terje nu gjorde som han gjorde och också varit öppen med det så hade vi inte höjt ett ögonbryn. Däremot hade hans framgångar som naturfotograf nog inte varit så stora och det där priset han fått skulle säkerligen någon annan fått istället. Därför är det fusk det som han gjorde och därför jämställer vi det med dopning.

Källor: SVT, Sydsvenskan, Fotosidan

One Comment

  1. I would like to say thanks for the efforts you have made compiling this article. You have been an inspiration for me. I’ve forwarded this to a friend of mine.


Lämna en kommentar