Hoppa över navigation

Vi är amatörfotografer som fotograferar för att vi tycker det är kul. Våra bilder återfinns på Flickr, i bloggen och ibland på andra ställen. Om någon vill använda någon av våra bilder i sin blogg eller på sin hemsida så blir vi lätt smickrade. Och i de fall vi fått frågan har vi nästan alltid sagt ja. (Undantaget var någon som skulle sätta upp en webbsida där vår bild skulle användas i reklamsyfte och där vi inte ens visste vad personen i fråga skulle sälja). Dock vill vi att den som får tillstånd att använda bilden talar om var bilden kommer ifrån.

Häromdagen fick vi för oss att testa Googles bildsök och se om en av våra mest populära bilder fanns någonstans. Döm om vår förvåning när den kunde hittas på över 300 sidor utan en endaste hänvisning till oss. Istället hänvisas till en sida där den lagts upp till en början. Personen som ansvarar för den sidan skriver att om man hittar sin bild där och meddelar honom/henne så ska han/hon ge cred till den som äger bilden. (Lite märkligt där…. det hade väl varit bra att göra så från början). Vi mailade och påtalade att bilden var vår och att vi gärna vill ha vårt namn där. Svaret vi fick var att bilden nu tagits bort.

Som sagt – vi är amatörfotografer och vi fotograferar för att det är kul. Dock är det mindre kul att upptäcka att en av våra bilder använts helt olovandes i så stor utsträckning.

Här är en av våra bilder, men inte den som olovandes användes på en mängd bloggar:

Kolla själv, används någon av dina bilder utan lov på webben? Gå in på google.se och sök under Bilder.

Annonser

3 Comments

  1. Alltför vanligt tyvärr. Jag har med googles bildsök och Tineye också upptäckt mina bilder på andra sajter utan att någon hänvisning finns till mig, bl.a. på Stockholms universitet (!). Mailkontakt brukar fungera, men inte riktigt alltid. Funderar just nu på om jag ska skicka en faktura till en som inte reagerat alls, dock inte SU som faktiskt satte in mitt namn efter mailväxling. Trots att jag satt en Creative Commons-licens som tillåter användning i privat syfte så har man inte respekterat genom att skriva ut mitt namn.

    Att som i ert fall råka ut för att sajten inte länkar eller skriver ut fotografens namn redan när bilder publiceras är ju helt åt skogen. Man ska ju för sjutton inte säga till efter att publicering skett att man faktiskt vill bli omnämnd.

    • Tråkigt är det och irriterad blir man. Sidan som stal bilden först är dessutom en sida där man har otroligt mycket besökare och där man tjänar pengar på ett stort annonsutbud.

  2. Håller med om att man mest blir smickrad, men vill blit tillfrågad, såklart.
    Det här måste jag testa, ska man skriva sin bloggadress?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: