Hoppa över navigation

I vår by har det uppmätts runt  20 minusgrader de senaste dagarna. Helt galet kallt. När någon i grannbyn började tala om att kvicksilvret (är det kvicksilver i termometrarna längre?) visade -30 kändes det som om man inte ville gå ut. Men man härdar ut, tar på sig ett extra lager långkalsonger, extra varm mössa och dubbla vantar. Sen vandrar man ner till tåget och så blir man imponerad av att allt tycks fungera någorlunda bra.

Stockholm en riktigt kall kväll

Men så är det ju det där med att fotografera i kylan. Hur gör man för att inte förfrysa händerna och hur gör man för att klara kameran?

Vi har köpt ett par varma, tunna handskar i något material som värmer bra och handskarna är tillräckligt tunna för att man ska kunna ställa in kameran utan att behöva ta dom av sig. Ovanpå dessa tunnare handskar har vi ett par rejäla vantar. Tjocka vantar tas av när det är dags att fotografera och sen sätts tjocka vantar på för att fortsätta hålla värmen. Detta fungerar förvånansvärt bra.

Kameran då? Vi läste någonstans att det är viktigt att kameran sakta kyls ner. Därför är det bra att ha kameran i en väska när man går ut  och låter den sakta kylas ner i väskan en stund innan den används. Men det ska villigt erkännas att detta många gånger missats när vi gett oss ut på kyliga photowalks.

Efteråt när vi sedan kommer in i värmen har vi lärt oss att man ska ta och stoppa hela kameran i en tättslutande plastpåse. Där ska den ligga en stund för att undvika att kondens bildas. Men vi har också läst att det är bra att stoppa kameran i den kalla kameraväskan och låta den ligga där och vänja sig vid värmen inomhus.

Det är svårt att veta vad som är rätt eller fel. Det här är hur vi gör – hur gör du?

Annonser

2 Comments

 1. Hej,
  kylan kan ju nog vara lite knepig ibland. Har handskar för olika temperaturer och hur mycket jag rör på mej. Grjen är att kunna manövrera sin kamera utan att ta av sej hanskarna. Det går nog.
  Om att kameran ska kylas ner långsamt har jag inte hört, den blir väl avkyld i väskan på väg till locationen.
  Före jag kommer in tar jag minneskorten ur kamerorna, lämnar sen kameraväskan oöppnad i en timme i alla fall. då har allt tinat långsamt utan att det blir nån kondens. Plastpåsar skulle jag inte börja leka med, där sku jag vara rädd för kondens.

  Flera timmar i -20 ger lite is och frost på kamerans baksida, har ett inlägg om saken.

  • Hej
   Vi använde plastpåsar hela förra vintern och även denna på tips från fototidning eller möjligtvis Scott Kelby. Minns inte riktigt. Men källan var tillräckligt trovärdig för att vi skulle anamma det. Och döm om vår förvåning över att det fungerar. Kan varmt rekommenderas.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: