Hoppa över navigation

I helgen avslutas utställningen av Terrakotta-armén här i Stockholm. Den skulle avslutas tidigare och vi trodde faktiskt vi missat den när vi i fredags läste en annons som berättade att utställningen blivit förlängd men att det nu var sista helgen. Fredag efter jobbet gick vi dit och en kamera var givetvis med. Vi visste att det skulle vara tillåtet att fotografera men att man inte skulle få använda blixt. Dessutom trodde vi att vi var lite smarta som gick dit på fredagskvällen och inte på lördagen/söndagen. Kanske var det smart men vi var långt ifrån ensamma.

Man blir ödmjuk inför tanken att vi här i Sverige kan gå in i ett bergrum och stå öga mot öga med terrakottafigurer i storlek som en storvuxen man och att dessa figurer tillverkats före Kristi födelse. Tanken är svindlande. Vilken förmån för oss att få uppleva detta.

Om man sedan betänker alla krig som utkämpats från tiden för terrakotta-arméns tillblivelse fram till dessa dagar får man sig också en liten tankeställare. Med detta i bakhuvudet kan man inte låta bli att förundras över den brist på respekt som vissa ändå visar när de är på utställningen. Till detta hör att det faktiskt är förbjudet att använda blixt när man fotograferar eller filmar. Vi inbillar oss att detta är för att skydda figurerna. Trots detta blixtrar det från alla möjliga håll. Att vi får fotografera inne i utställningslokalen är ju fantastiskt men om blixtförbud i dessa lägen trotsas finns risken att det även blir fotoförbud på framtida utställningar.

Annonser

6 Comments

 1. så trist att folk inte respekterar dom regler som finns, det leder ju som ni säger ofta till att det blir totalförbud istället….

  • Det vore trist med totalförbud för det kan vara riktigt roligt att fotografera på museer.

 2. Tråkigt att folk inte respekterar förbudet. Många tänker nog ”men det är ju bara jag, det kan inte skada så mycket”, så tänker man inte att andra även tänker så!
  Fantastiskt att se så gamla och välbevarade konstverk!

  • Visst är det spännande med museer, särskilt med kameran i hand 🙂 …utan blixt.

 3. Jag har också sett denna fantastiska utställning, och även då fanns det folk som inte kan respektera blixtförbudet.
  Det är säkert bara att vänta, tids nog kommer säkert fotoförbud, tvärr.

  • Vi som fotar utan blixt får ”titta ut” syndarna eller ge dem tips på hur man gör för att fota utan blixt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: