Hoppa över navigation

… eller konsten att fotografera mat.

Det är inte lätt att fotografera mat. För några år sedan hade den ena delen i Par i Foto en matblogg – den låg först här sedan här. Minnena finns fortfarande där hur jag med den lilla digitalkameran försökte ta bilder för att få maten att se så tilltalande ut som möjligt. Resultatet blev väl oftast inte särskilt bra.  Jag vet också hur jag tittade på andra matbloggar och imponerades av deras foton. Men att få till dom där matbilderna var inte lätt.

Förra året på Fotomässan demonstrerade en fotograf om hur hon gör när hon fotograferar mat. Det var lampor, reflexskärmar, blixtar och kamera på stativ. Och om jag nu inte hade förstått det tidigare så insåg jag där och då att de bilderna hade varit väldigt svåra att skapa med de förutsättningar jag hade när jag hade matbloggen. De bilderna som den där fotografen skapade hade dessutom varit väldigt svåra att få till utan all den kunskap som hon besatt.

Nu hade jag ju en enkel matblogg där jag ville dela med mig av de recept som vi åt av här hemma. Enkel, snabblagad mat som ändå var hyfsat nyttig. Och visst hade det varit roligt att ha kanonfina bilder men å andra sidan det gick lika bra med de jag tog.

I somras åt vi kräftor här hemma och det är nog ett av de få tillfällena då vi fotograferat mat med vår systemkamera. Jag kan väl konstatera att bilden på kräftorna ser lite bättre ut än de bilder jag tog till matbloggen. Så även om vi inte fotograferar mat så kanske vi lärt oss lite mer om fotografering.

Annonser

16 Comments

 1. Där har du verkligen helt rätt, undviker själv att fota mat. Som kräftälskare så blir jag sugen av den bilden.

  För många år sedan var jag involverad i ett matprojekt genom arbetet och fotografen som anlitades kunde fota mat men precis som du skriver tog det en hel dag. Förutom allt ovan så sprutades det vätska (vatten) på maten hela tiden för att den skulle behålla sin fräschhet. Det var inte bara, men bilderna blev fantasiska i slutändan.

  Var även med som gäst (statist) vid en ”fin” middag (för marknadsföringens skull) och bara det var ett dagsarbete. mat är svårt men skulle vara kul att lära sig.

  Fotomässan låter som ett lärorikt besök, tyckte mig läsa någonstans att den skulle ställas in i år. Kanske någon mindre som jag läste om.

  • Fotomässan är kul och man ska definitivt gå på seminarierna som erbjuds. Mycket mat ( 🙂 ) nyttigt där

 2. och vilka härliga kräftor sen! Nice touch.

  • Den ena halvan i familjen äter inte kräftor men de är ju kul att fotografera

 3. Va kul – jag gillar också att fotografera ätbara saker ibland. Mitt favoritområde är fikatillbehör gärna tillsammans med en vacker kopp.
  Tycker det är så vackert med alla typer av gräddiga skapelser, det blir nästan som konst i mina ögon. 🙂
  Fotar dem gärna i macro eller näst intill. Närheten ger en extra känsla…

  Jag läste också någonstans om matfotografering och hur mycket som krävdes för att få riktigt proffsiga bilder.

  Skön söndag!

  • Oj om man ska fotografera koppar med fikatillbehör måste man ju få äta upp det goda sen… låter farligt 🙂

 4. Fota mat är verkligen inte enkelt, men jag skulle gärna vilja lära mig. Men visst ser man att med en systemkamera så blir det genast lite bättre bilder. Den här bilden är jättebra.
  Ha en fin kväll.

 5. Jag har inga sådana extra tillbehör till min kamera .. det går så bra utan och jag ser att det blev ju bra bild hos er också 🙂 väldigt läckert ser det ut 🙂
  ha en fin kväll 🙂

  • Vi har inte heller så mycket extratillbehör men lite har vi faktiskt köpt på oss men det hade vi inte vid den här tidpunkten

 6. Jag håller med om att det verkligen ine är lätt att fota mat men denna bild är super läcker. Verkligen snyggt fotat!

  Ha en fortsatt fin kväll!/Maria

 7. Matfoto verkar ha blivit stort. Såg att Fotografiska nu ska hålla en kurs i ämnet. Vore kul att vara med, men tyvärr skulle man ha stor erfarenhet av matlagning också 😉 Gu va sugen jag blev på kräftor nu! Ha en fin kväll!

  • Ja matfoto kommer mer och mer verkar det som. Men trots matbloggeriet så är mitt matintresse inte tillräckligt stort längre //Chris

 8. Tycker ni fått till bilden på kräftorna riktigt bra!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: