Hoppa över navigation

I söndags när vi deltog i fotosöndag var ett av våra bidrag bilden här nedan. Den har rönt mycket uppmärksamhet och blev också en s k Explore på Flickr. Kul att få en massa feedback i form av kommentarer tycker vi. Men vi fick också frågan hur vi hade gjort med ljuset. Så här och nu tänker vi avslöja hur bilden blev till. Det är inte en massa hokus pokus utan mer lite finurlighet som ligger bakom att bilden blev som den blev.

Vi har ingen fin ateljé utan brukar vid inomhusfotografering använda vår strykbräda. Den är liksom i lagom höjd. För ett tag sedan köpte vi ett svart lakan på IKEA. Detta hänger vi på sovrumsdörren i hallen och så strykbrädan framför. På så sätt en svart bakgrund och svart underlag (då lakanet läggs över strykbrädan). Att vi är i hallen är av det enkla skälet att det är enda stället som inte har fönster.

I söndags skulle vi fotografera den röda kaffepettern som vi köpte på en loppis i Strängnäs vid en utflykt dit. (Inköpt enbart för att fotograferas faktiskt.) Först kom vi på att vi ville att det skulle ryka ur den som om den vore fylld med varm vätska. För en tid sedan köpte vi rökelse för att ha när vi ville prova på att fotografera rök. Och vi kom på att vi kunde föra in en rökelsestav i pipen och på så sätt skulle det ryka. Men vi la också en liten ficklampa inne i kaffepettern och riktade ljuset upp i pipen. Därav det gula i öppningen.

Sen var det ju det här med lampor och blixt och ljussättning. Det är sannerligen inte lätt. Men för oss var det viktigaste att fånga röken ur pipen. När vi handlade svart lakan på IKEA så köpte vi också en liten skrivbordslampa. Den riktade vi ovanifrån för att få röken att strömma dit men också för att få röken att synas.
Skrivbordslampan var den enda belysning vi hade. Alla dörrar till hallen var stängda så det var rätt mörkt.

Så kan också en bild bli till.

Annonser

20 Comments

 1. Det är så bra att man blir galen. Uppfinningsrikedomen som grädde på moset. Ni är mina idoler nu!

 2. Men jösses va snyggt det blev..otroligt.
  Nu blir jag ju tvunget åka på Ikea å handla =)
  Tack för att ni delar med er av era fotohemligheter…fiffigt.
  Men så är ni ju duktiga också.
  Bara att fota en del av kaffepettern…man måste ju kunna se sådant.

  Ha d gott.

  • Tack. Och delad glädje är dubbel glädje. Någon annan skriver någon annanstans om något dom gjort. Det är roligt att dela med sig och om någon kan ha glädje av det är det bara skoj.

 3. Snyggt!!!

 4. Så fiffigt och genomtänkt! Och snyggt blev det! Tack för att du talar om dina hemligheter! Nu kanske jag inte provar allt men något kan ju komma till användning.

  • Lite fiffigt är det allt. Och det är klart man ska dela med sig av sina tips och trix

 5. Nämen, vad supercool bild ååååååååååååååååå!
  GRATTIS till den fina bilden!!!!

  Vad fyndiga och duktiga ni är, tala om kreativitet.

  Har varit på teater i kväll och där var det svart bakgrund och personerna var så snyggt belyst. Satt och tänkte, hur gör man hemma.
  Här har jag svaret.
  Gissa vem som har köpt en kaffepanna på loppis,fast den är blank, hmm tänk om man skulle försöka göra något liknande. Får jag?

  Må så gott. Kram Lissen

  • Åhhh tack. Och självklart ska du prova att göra som vi gjorde. Det är ju kul om vi kan ge någon annan inspiration. Och en blank kaffepetter kan ju bli hur häftigt som helst. Lycka till Kram från oss båda

 6. Så kreativt, och så ursnygg bild. Härligt att läsa hur ni har gjort, det finns så mycket olika lösningar, man måste bara komma på dem. Och er fantasi har tydligen inte några gränser alls.
  Kul!

  • Tack Finns massor av lösningar och för oss som amatörer gäller det att hitta de där som inte kostar en förmögenhet.

 7. Smart sätt det där. Jag lånar min sons utrustning ibland. Men när man skall ha en kaffepetter så där är det helt klart bäst att göra som ni. Hur tjusigt som helst. Man kan köpa på sig olika färger på tyger och IKEA är inte dyra med dem heller. Ha en bra fotovecka.

  • Tack – vi hoppas din fotovecka också blir bra. Här har vi inte ens hunnit få fram kameran sedan i söndags dessvärre

 8. tack för din positiva kommentar på iskristallen hos mej 🙂

  Jag måste säga att du tar fantastiska bilder. Bilden med kaffepannan är bara så himla häftig och super läckert fotat. Kul att du delade med dej hur ni gjorde.

  Håller själv på med lite ministudio i form av ett bord, samt att jag har lakan i olika färger men hittade enfärgade dusch draperier på biltema till bra pris så jag köpte i alla färgerna som dom hade. 🙂 Använder bygglampor som belysning, men dom blir jätte heta så man får tänka sej för.

  ha en skön kväll (natt är det nog nu) 🙂

  • Hej
   Kul att du kikade förbi. Kan berätta att vi är ett par som fotar tillsammans. Bra tips med duschdraperier. De samlar inte lika mycket damm som ett lakan.

 9. Så roligt att ni delar med er av hur ni gjorde den här bilden! Där ser man att det inte behöver vara speciellt avancerade grejer för att få till riktigt bra bilder! Det är ju faktiskt den som står bakom kameran det beror på, inte utrustningen. 🙂

  • Med lite idéer och att våga prova kan man komma en bit. Och det kändes bra att dela med sig hur vi gjorde just för att visa på att man inte behöver vara proffs i PS eller ha en dyr och avancerad utrustning.

 10. Great composition, beautiful, I love the red, fire and darkness
  Beautiful and poetic.


One Trackback/Pingback

 1. By 31 bilder från januari « Äkta vara on 05 Feb 2011 at 8:55 f m

  […] med hundarna och då blir det mycket utebilder. Har fått inspiration av andra fotointresserade som berättat om sina tips för att exvis sätta upp en ministudio hemma, enklare att knäppa bilder inne då. Det ska jag […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: